Detta inlägg kommer handla om förzinkning och det vänder sig till dig som vill förzinka själv hemma.
Jag tänkte att vi i det här inlägget fokuserar på den roligare biten av arbetet, det vill säga att i detta läget så har du redan gjort rent den delen som du skall förzinka noga och enligt konstens alla regler…
Då kör vi!
Om du inte redan har på dig skyddshandskar och skyddsglasögon är det dags att dra på detta. I förzinkningsvätskan finns frätande ämnen så se till att du skyddar dig och att du har koll på vätskan.
Handskarna skyddar också inte minst från fettfläckar. Du får absolut inte ta i grejerna du rengjort utan handskar för då blir det nya fettfläckar från fingrarna och resultatet påverkas direkt.
Ta fram material
1. Ta fram labbaggregat, förzinkningvätskan samt två behållare.
- Ställ upp och sätt in elsladden till labbaggregatet
- Ta fram tre behållare, en som skall användas för elförzinkfningsvätska och två som skall fyllas med vatten.
- Häll vatten behållarna. Varmt eller kallt spelar ingen roll.
- Fyll sedan upp den sista behållaren med elförzinkningsvätska. Häll försiktigt så att det inte skvätter. Det klunkar rejält från en fem liters dunk så här förstår man, om man inte gjort det tidigare varför skyddsglasögon är ett måste.
På bilden ser ni lilla elförzinkningspaketet som innehåller: Förzinkningvätska, behållare, labbaggregat, zinkanod, kopplingar, gängstång, koppartråd samt labbaggregat.
Förbered detaljen som skall förzinkas
2. Hitta ett bra ställe att fästa en bit av koppartråden i detaljen som du vill behandla. Linda den andra änden runt gängstången så att du får elektrisk kontakt hela vägen mellan labaggregatet och detaljen. Även om du har en stor detalj så räcker det att koppartråden och detaljen har kontakt på ett ställe så att ström kommer igenom detaljen.
Rosten på skruvarna tog vi i detta fall bort med saltsyra innan förzinkning, men rostborttagning fokuserar vi på i ett annat inlägg och tar inte upp här.
Efter rostborttagning skölj med vatten innan elförzinkning påbörjas.
Koppla in labbaggregatet
3. Anslut Zinkanoden och lägg ner den i baljan. Zinkanoden är fäst vid en röd kabel som kopplas in i den röda kontakten på aggregatet.
5. Koppla in den svarta kabeln från gängstången i aggregatet. Den skall inte helt otippat in i den svarta kontakten i aggregatet.
Börja förzinka
6. Sänk ner detaljen i vätskan och lägg gängstången på baljans kant. Här finns några heads up, att tänka på:
- Detaljen som skall förzinkas skall inte nudda zinkbollen. Då blir det kortslutning och det förzinkningen uteblir helt.
- Detaljen skall omgärdas av vätska överallt, den skall alltså inte ligga på botten av behållaren. Om det behövs så häng upp med flera koppartrådar.
- Förzinka i ett utrymme som gör att vätskan i alla fall håller minst 20 grader. Det får alltså inte vara för kallt för då blir inte resultatet bra.
Koppartråden är lindad runt varje skruv och runt gängstången så att det blir elektrisk spänning till varje skruv från aggregatet.
Du kan förzinka hemma så stora grejer som du har vätska och behållare för. Zinken vandrar från zinkbollen via vätskan till detaljen så länge den leder ström.
7. Slå på strömmen till labaggregatet och justera in strömmen till 100mAmpere per 100 cm2. Spänningen (volt) är av mindre vikt vid elförzinkning.
Och här kommer inläggets andra heads up: Om det är för hög ampere så kan detaljen bli bränd. Om det är låga ampere så tar förzinkningen längre tid.
8. Vänta och betrakta…. Ju längre man väntar desto tjockare blir zinklagret. Att tänka på :
- Om man tar upp detaljen för tidigt så blir zinkskyddet inte så bra, det blir för tunt helt enkelt.
- Om man väntar för länge så kan lagret zink bli så tjockt att det kan vara svårt att få tillbaka den där den hör hemma, en skruv som har ett hem i en bil tex. Men risken att detta händer är inte jättestor direkt.
Om man är som jag och lätt blir fascinerad så går man inte därifrån utan man stirrar ner i behållaren. Man ser resultatet oftast först på koppartråden, kopparfärgen på tråden som är nere i vätskan får en zinkbeläggning. Magiskt!
Förzinka hemma – Slutklämmen…
9. När du är nöjd med resultatet så lyft detaljen och skölj av den i behållaren med rent vatten.
10. Häll tillbaka förzinkningsvätskan i dunken till nästa gång du skall förzinka. Skölj ur behållaren du hade vätskan i. Lämna inte vätskan i öppet kärl då dunstar den och fungerar inte efter det. Så tillbaka i dunken för förvaring till nästa gång.
Sådan skillnad på skruvarna nu från när vi började! Snacka om ett renoveringslyft!
Jag vill också slå ett slag för att ni kollar in koppartrådens nya ytbeläggning, visst är det coolt. 🙂
10. Torka av detaljen.
Svårare än så är det inte att förzinka hemma
Därefter är det bara att börja spana sig runt efter något nytt att förzinka… man vill gärna fortsätta när man väl kommit igång 🙂
[woo-product-slider-pro id=”12814″]