Gjuta metall i sand – Del 1

 

 

 

 

 

 

 

 Gjuta metall i sand – Del 1

 

 

Gjuta metall i sand.. visst tänker man grottmänniska och knivar och pilbågsspetsar. Verkligen back to basics! Och jag måste säga att det är bland det häftigaste jag gjort. Att skapa något av metall efter en form man har gjort i sand det är helt fantastiskt coolt.

Jag kommer i det här inlägget beskriva steg för steg hur man gör när man gjuter metall i sand. Jag kommer gjuta en skylt i aluminium med GDS-loggan på och jag har utgått ifrån en 3D utskriven form av GDS loggan i plast.

Gjutning består av följande steg

  1. Skapa en form
  2. Smält metallen.
  3. Häll metallen i formen
  4. Metallen stelnar
  5. Ta loss den stelnade metallen, utslagning.
  6. Eventuell bearbetning av den gjutna metallen

1. Skapa en form

Jag skall skapa en gjutform av vår plastskylt som jag vill få omvandlad till en skylt i aluminium. Vid överföring mellan 3d och metall bör man ta hänsyn till att metallen skall klara av finliret i bokstäverna och överföringen i sanden. Eftersom vi skapade mallen själva kunde vi från början ta hänsyn till släppvinklar på de upphöjda detaljerna (det räcker med några få grader).

Gjuta metall i sand: Formen vi kommer gjuta av GDS Butiken skylt i plast.

När man gjuter i sand har man ofta en två-delad gjutform. Bägge delarna kommer fyllas med gjutsand. Den ena kommer vi gjuta av GDS loggan i och den andra har bara packad sand.

Första gjutformen

Jag började med den delen som bara har sand. Börjar med att fylla den löst med gjutsand, och sedan är det dags att börja banka. Sanden skall packas hårt. Gjutformen har ingen botten eller topp, utan är bara en ram.

Gjuta metall i sand: Gjutsand i gjutformsramen.

 

Gjuta metall i sand: Packa sanden i gjutformen.

Sandens konsistens och det faktum att den är hårt packad kommer göra att den inte faller ur när du lyfter ramen. Sanden stannar i ramen ändå. Jag blir fascinerad redan här 🙂

Packandet av sand kan summeras med kul i början, jobbigt när du har hållit på ett tag.

Andra gjutformen

När första formen är klar är det dags att ta tag i den andra delen av gjutformen. I denna skall man lägga det som skall gjutas av. Jag placerade vår skylt i plast i mitten av gjutformen. Den platta delen av formen är mot bordet. Skylten skall nu täckas av sand. Ja hela ramen skall ju fyllas men nu måste man vara lite försiktigare innan man börjar banka.

Gjuta metall i sand: Lägg avgjutningsformen i ramen.

Innan sanden skall hällas på så börjar man med att pudra över släppmedel över hela ytan inom ramen. Det gör att formen inte fastnar i sanden och att inte sanden fastnar mot ….. Försök täcka överallt, sanden fastnar annars lätt på gjutformen. Har du mycket detaljer i det du skall gjuta av så försöker du nå med pudret överallt. Tips, vi har även fått in släppmedel i butiken i sprayform som kan underlätta att komma åt.

Gjuta metall i sand: Släppmedel och finfördelad sand över avgjutningsformen.

 

Efter släppmedlet så är det dags att försiktigt lägga på det första lagret sand över formen. Det är viktigt att sanden kommer i kontakt med formen överallt eftersom den är mönstret i sanden som kommer forma den smälta metallen.

Det är lättare att få bra mönster om sanden är finfördelad så jag använde en sil för att finfördela sanden närmast formen så mycket som möjligt.

Som ni ser så gjorde jag en rätt stor finfördelad sandhög över mallen.

Viktigt att formen nu inte flyttas, för då kommer sandavtrycket blir blurrigt.

När formen är täckt är det dags att försiktigt börja pressa ner gjutsanden mot formen. Utan att formen flyttas….

Gjuta metall i sand: Finfördela sanden med en sil över avgjutningsformen.

 

 

Gjuta metall i sand: Packa försiktigt sanden närmast avgjutningsformen.

När sanden närmast formen är packad så att formen ligger still kan man gå över till att hälla på mer sand utan silen och försiktigt börja packa sanden i ramen. Var noga med kanterna när ni bankar sanden .

När ramen är fylld är det dags att få ytan plan. Jag använde som ni ser en linjal och drog den över ramen. Håll den rakt och ta stöd av gjutformens kanter på lägger sidorna så ni inte gör en skidbacke någonstans. 🙂 Dra den även på tvären.

Gjuta metall i sand: Plana ut sanden med ett rakt verktyg.

När man fått ytan plan är det dags att ta bort avgjutningsformen. Försök göra det så försiktigt du kan, man vill försöka lyfta den rakt upp så att den inte förstör avtrycket i sanden. Här är formen lyft och ni kan se mönstret i sanden.

Gjuta metall i sand: Avgjutningsformen är borttagen och man kan se mönstret i gjutsanden.

Gör matare och stigare

Då är det dags att göra matare (Feeder) och stigare (Riser). Det är hål för att hälla i den rinnande metallen och hål för metallen att “ta sig ut” när den har fyllt formen.

Gjuta metall i sand: Gör hål för feeder med hjälp av ett rör i sanden.

Jag använde ett rör (25 mm) som jag tryckte ner hela vägen till botten. Man får ta i en del för sanden är rätt packad. Någon som är starkare än jag kanske tycker jag överdriver med att ta i, men allt som lämnar märken i handflatan kvalar in under rubriken ta i. 🙂 Lite lurigt att veta när man nått hela vägen ner, hade jag gjort märke på röret hade jag inte behövt fundera över det….

När hålet är på plats så måste man lösa en ränna för metallen att rinna in och ur avgjutningsformen.

Gjuta metall i sand: Gör kanaler från hålet till avgjutningsformen i sanden.
Gjuta metall i sand: Kanalen i sanden.

 

Smälta metall i sand: Närbild på feeder hålet.
Gjuta metall i sand: Bild på matare och stigare i gjutsand.

Om metallen inte hinner igenom formen innan mynningen “stängs igen” kan det beror på att rännan är för liten och att man behöver göra ett bredare inflöde för metallen att komma in i formen. Detta drabbade mig i första försöket. Då är det bara att kavla upp ärmarna och börja om. Såga upp metallen i hanterbara delar som kan smältas igen och göra om formen. Andra gången så ökade jag antalet inflöden i formen från feedern.

Tyvärr tog jag ingen bild på gjutform med sand och flera kanaler. Min enda förklaring är att jag under version 2 köttade mig igenom alla moment med maximal hastighet… men så här ser det ut efter metallen runnit igenom feedern i själva gjutningen. Ni ser upplägget att metallen har flera vägar in i formen.

Gjuta metall i sand: Bild på flera feeder kanaler för smält metall att komma in i formen.

När kanalerna är in och ut ur formen är klara så är det dags att fixa så att man smidigt kan hälla i metallen. Vänd därför på formen och vidga hålen för både matare och stigare. Gröp ur så att sanden blir formad som en tratt. Mataren skall ha en större tratt än stigaren.

Gjuta metall i sand: Bild på Matare och Stigare med urgröpta hål formade som tratt för metallen.

Sätt ihop formerna

Efter det är det dags att sätta ihop de två gjutformarna. Lite spännande här om sanden stannar kvar när man vrider och vänder på formerna…

Gjutformar har en konstruktion som gör att de sitter ihop och inte flyttar sig, glider isär. För om de skulle göra det är allt förarbete bortkastat och metallen kommer vandra egna vägar i sanden. Det vill man icke.. Vi använde tvingar för att ytterligare stabilisera.

Gjuta metall i sand: De två formerna är ihopsatta och fast med tvingar.

Då var gjutformen redo! Nu är det dags att gjuta metall i sand! 😀

 

Oljebunden gjutsand

Smältugn – Liten

Degel A5