Rostborttagning

Rostborttagning

Vi vill testa…

Rostborttagning – Vilket spännande område detta är, det finns en uppsjö av metoder och många som brinner för just sin process. Vi tänkte testa ett par av metoderna här.

Egentligen vill vi ju allra helst förzinka, men detta steget kan man ju inte hoppa över så det är bara hugga i 🙂

 

Hitta rostiga delar

Vi letade i gömmorna, nja leta och leta, ganska enkelt fick vi tag i ett par olika delar som kändes hyfsat lika rostiga.

Innan ni zoomar och kommenterar graden av rost på delarna… så vill jag bara påpeka att detta inlägg är inte en exakt vetenskaplig jämförelse på rostborttagningsmetoder. Se det som en inspirationskälla till metoder att testa 🙂

 

Olika metoder

Vi valde att testa dessa metoder:

  1. Kaustiksoda med elektrolys
  2. Citronsyra
  3. Citronsyra med elektrolys
  4. Fosforsyra & citronsyra

Här har vi vårt testmaterial (vackra även rostiga):

Förbereda baden

Förbereda de olika baden för rostborttagning

  1. Kaustiksoda och vatten. Vi satsade på 10% blandning av kaustiksoda och vatten, dvs 10% kaustiksoda. Vanlig kaustiksoda som köptes i mataffären. Vägde upp kaustiksoda för få rätt andel vatten. Det blev 370 gram kaustiksoda och 3,7 liter vatten. Kaustiksoda är extremt frätande och kan ge permanenta skador. Så behandla med stor försiktighet. Skyddsglasögon är ett måste!
  2. Citronsyra och vatten. Även 10% blandning här. Citronsyran är livsmedelklassad och kan även det fås tag på i mataffärer.
  3. Vi gjorde att ytterligare bad med citronsyra och vatten, samma blandning som ovan. Men i det här badet skall vi använda elektrolys också.
  4. Sista badet blev citronsyra och fosforsyra.

Dra igång rostborttagningen

Utan vidare eftertanke, ja ni ser ju att de långa bultarna borde varit i en behållare som täckte hela bulten. Men så blev det inte… La vi i de rostiga detaljerna i var sitt bad.

Koppla ihop delen och offeranoden

För de delar som skulle i elektrolysbaden kopplade vi sladdarna till detaljen som skulle avrostas samt till offeranoden. Minuspolen på avrostningsdetaljen och pluspolen på offeranoden.

Följande delar åkte i följande bad:

Vi la i alla delar i sina respektive bad.

Labbaggregatet gör skillnad på processen

När delarna var ilagda startade vi labaggregaten. Hyfsat full fräs på dem i detta testet. Det började bubbla ganska direkt från våra testobjekt.

Notera att delen som rostbehandlas inte skall nudda offeranoden för då blir det kortslutning och processen för rostborttagning avstannar.

Efter 2 timmar

Citronsyra och elektrolys

Citronsyra 10% och elekrolys

Här går det undan, stor del av rosten är redan borta. Stor skillnad tidsmässigt på bara citronsyra.

Den här delen är lite mer utmanande med alla ihopsatta delar. Vi kommer nog få jobba med det längre fram, men det avvaktar vi med nu.

Rostborttagning citronsyra

Citronsyra 10%

Man kan se att rosten börjat lossna, men man inser också att detta kommer ta mer tid än med elektrolysen.

Rostborttagning kaustiksoda och elektrolys

Kaustiksoda och elektrolys

Min favoritgrej, det vackra kugghjulet börjar återfå sin forna glans. Mycket rost har lossnat. Väldigt effektiv blandning.

Bultar i rostbarttagningsvätska

Fosforsyra & citronsyra

Här har det inte hänt så mycket. Väldigt lite rost har lossnat på egen hand.

Efter fem timmar…

Bäst resultat efter fem timmar har vi fått i de två elektrolysbaden. Helt klart så gör elen att processen går väldigt mycket fortare.

Efter ca 20 timmar

Efter 20 timmar, hann både köpa pizza, kolla film och sova emellan… tog vi upp delarna och la dem på en bit papper.

Ni har nog noterat vår något avslappnade attityd till all form av borstande och att mekaniskt försöka hjälpa processen framåt. Det hade man ju så klart kunnat roa sig med för att speeda upp det hela. Kan ju låtsas att det var för att göra en opartisk test och inte att hade ett dugg med soffan var himla skön…

Resultatet blev så här när vi bara lyft upp och lagt på pappret:

Kaustiksoda 10% och elektrolys

Citronsyra 10% och elektrolys

Citronsyra 10%

Fosforsyra 5% och Citronsyra 5%

Borsta delarna..

Borsta av delarna under rinnande vatten

När delarna var upplockade så borstade vi av dem med vanlig diskborste under rinnande vatten.

Rostborttagning…Slutresultat…

Före och efter rostborttagning…

Effektivaste metoden var helt klart kaustiksodan och elektrolysen. Effektiv och snabb. Tar också bort fett från delen. Den är inte så trevlig att jobba med dock eftersom den kan orsaka mycket allvarliga skador.

Som nummer två i vår favvolista blev citronsyran och elektrolysen. Citronsyran hade behövt mer tid i elektrolysbadet och hade säkert gett ett likvärdigt resultat med mer tid. Därmed kan man ju också slå ett slag för enbart citronsyra, bara lägga på ytterligare tid och kanske lite mer mankraft i borstandet. Man måste också ta tag i fett som kan vara kvar på delen även efter syrabadet. Diskmedel och skrubba dvs.

Fosforsyran och citronsyran kommer vi inte köra på mer, den kändes inte alls effektiv. Däremot så skall vi försöka få tag på renare fosforsyra och skippa citronsyran. Det är en metod vi har hört talas om men inte testat.

Vi fick också tips på vår Facebooksida om rostborttagning att testa vanligt maskindiskmedel tillsammans med elektrolys så det tänker vi lägga till i testet vid senare tillfälle. 😀

 

Sen då….

Citronsyradelarna åker i kaustiksoda blandningen

När vi ändå hade baden igång så fick citronsyra grejerna åka i kaustiksodabaden.

Kugghjul börjar få rost ganska direkt

Redan efter ett par minuter började rostangreppen på kugghjulet igen. Man borde varit beredd med förzinkningsvätskan 😀

Och glöm inte att förbrukade vätskor för rostborttagning tar skall tas till återvinningststationen så de blir omhändertagna korrekt.

[woo-product-slider-pro id=”12983″]