Metallgjutning – gjuta järn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Metallgjutning – gjuta järn

Idag har vi utmanat vår minsta smältugn, FB1SB med att smälta och gjuta järn. Vi har fått frågor om det går att smälta koppar eller andra metaller i Devil Forge smältugnar och fram till idag har vi själva bara testat aluminum, så vi har bara kunnat berätta vad tillverkaren själv säger om sin produkt. 

Ska man testa så är det ju lika bra att göra det ordentligt, vi tog den minsta ugnen och den metall med högst smälttemperatur. Gjutjärn smälter, beroende på legering från 1200 – 1500 grader.

Förberedelser

Råmaterialet vi använde var gamla bromsskivor till en bil. Fördelen med bromsskivor är att det är lättillgängligt material av hög kvalitet och dessutom inte tjockare än att man med en slägga kan slå sönder bromsskivan i mindre och mer hanterbara bitar. 

Gjutjärn i bitar

Vi vägde upp 1kg av små bitar gjutgods som vi la i en kall degel och sedan tände vi upp gasolen och väntade.

 

Smälta gjutjärn

Efter 15 minuter var metallen ljust orange och efter 45 minuter var den flytande. 

Slagget med bindemedel

Det flöt rätt mycket slagg på smältan vilket så klart är naturligt innan man tillsatt slaggbindemedlet, vi tillsatte ungefär två matskedar vilket var lite i mesta laget. Det hade säkert räckt med hälften.

Slagbindemedlet knastrar lite när man häller i det och klumpar liksom ihop slagget och gör det enklare att fiska upp.

Gjuta metallen i gjutformen

 

Nu var det dags att gjuta och då lärde vi oss nästa sak…  Det är viktigt att degeln inte står emot isoleringen i smältugnen, för vid dessa höga temperaturer så blir isoleringen klibbig. Lite som spunnet socker vilket gör att den fastnade lite i den varma degeln. Det gick bra att peta isär dem med tången, men det är ju lite onödigt. 

Här är metallen i gjutformen

 

Gjut processen är i övrigt helt identisk med övrig metallgjutning. Skillnaden är att temperaturen är högre och att metallen stelnar snabbare, vilket gör att det är bra att jobba raskt men kontrollerat. 

Färdiga resultatet – smälta gjutjärn

Resultatet av att gjuta järn blev över förväntan! Man kan faktiskt se lite utav ränderna från 3d-utskriften som vi använde som pattern, när vi gjorde sandformen. 

Trots att vi inte legerade upp smältan överhuvudtaget, så fick vi en metall med god bearbetbarhet. Vi testade att spänna upp den i svarven och kunde skära med gott resultat.

 

 

Bearbetat resultat

 

Här har vi borrat och svarvat borrhålet och därefter svarvat utsidan.

Smälta gjutjärn

I detta inlägg använde vi följande produkter:

Oljebunden gjutsand

Smältugn – Liten

Grafitpinne