Vakuumforma plast hemma

Nu skall vi djupa lite i vakuumformning av plast. 😀 Om du funderar pĂ„ att börja vakuumforma kanske detta inlĂ€gg kan fĂ„ dig att förstĂ„ om det Ă€r nĂ„got för dig eller inte. Vakuumformning av plast Ă€r en av de vanligaste sĂ€tten att forma plast, men jag kan erkĂ€nna att innan vi började producera en vakuumlĂ„da för hobby sĂ„ har jag tĂ€nkt föga pĂ„ vare sig vakuumformning eller hur mĂ„nga olika plaster som finns. Nu ser jag bĂ„de vakuumformad plast överallt, precis som jag ser saker jag vill vakuumforma överallt… Tekniken bakom Ă€r helt enkelt att man har en lĂ„da som skall skapa ett vakuum. Den sak man vill forma av lĂ€gger man pĂ„ toppen av den lĂ„dan och sedan för man över en varm plastskiva. Vakuumet suger ner plasten och formar sig efter saken som ligger pĂ„ lĂ„dan. SvĂ„rare Ă€r det egentligen inte. Och Ă€ndĂ„ kan det ibland vara sĂ„ svĂ„rt att fĂ„ till det dĂ€r perfekt resultatet pĂ„ vissa saker. Men vi tar det steg för steg…

Detta behöver du

Jag kommer nu utgĂ„ frĂ„n Q-shape vakuumlĂ„da. Om du Ă€r har mycket tid över sĂ„ vill du kanske bygga din egen vakuumlĂ„da, i sĂ„ fall fĂ„r du helt enkelt lĂ€sa det som allmĂ€nna tips…
  • VakuumlĂ„da
  • Q-shape ram
  • Plastskiva
  • Dammsugare
  • Ugn
  • NĂ„got som du vill vakuumforma av
Q-shape vakuumformningsmaskin

Steg för steg guide

1. StÀll in ramen för din ugn

Det vore sÄ enkelt om alla ugnar hade en standardstorlek och standardinredning, men sÄ Àr det dessvÀrre inte. AlltsÄ behöver du stÀlla in ramen sÄ att den passar för din ugn. Detta gör du med de medföljande skruvarna. Passa pÄ att göra detta nÀr ugnen Àr kall. SÀtt en skruv i varje hörn pÄ ramen och skruva in dem sÄ lÄngt som behövs för att de skall kunna sÀttas in i ugnen som en vanlig ugnsform. Var rÀdd om insidan pÄ ugnen nÀr du testar sÄ att du inte repar upp ugnen. Bilden pÄ fastanyckeln nummer 10 Àr ett tips om muttern sitter hÄrt. Fördelen med att den sitter hÄrt Àr att du inte behöver leta fram nyckeln ofta.

2. VĂ€rm ugnen

DĂ„ var det dags att vĂ€rma ugnen. NĂ€r man vakuumformar sĂ„ anvĂ€nder man sk termoplaster som blir mjuka vid uppvĂ€rmning. De blir “vakuumvarma” vid olika temperaturer och beter sig olika vid uppvĂ€rmning. För hobby vakuumformaren sĂ„ Ă€r detta ingen exakt vetenskap oftast. Ugnar varierar vĂ€ldigt mycket i vĂ€rme Ă€ven om de Ă€r satta till tex 120 grader.

3. Förbered vakuumlÄdan

StÀll vakuumlÄdan nÀra ugnen, beroende pÄ vilken plast du anvÀnder behöver du vara olika snabb fram till vakuumlÄdan. Man kan sÀga som sÄ att du kan inte vara lÄngsam med nÄgon plast, men med polykarbonaten behöver du lÀgga i en och annan vÀxel. Den kallnar fort och blir dÄ hÄrd. VÀldigt hÄrd. Koppla in dammsugaren. Det innebÀr att stoppa slangen i hÄlet pÄ vakuumlÄdan. Men sÀtt inte pÄ den Àn. Jag har inövat en teknik att ta mig frÄn ugnen och i stegen samtidigt trycka igÄng dammsugaren pÄ vÀg till vakuumlÄdan. Men om du har en dammsugare som Àr lite segstartad sÄ kan det vara en idé att trycka igÄng den precis innan du tar ut plasten ur ugnen. Förbered ocksÄ med att lÀgga det du skall vakuumforma pÄ vakuumlÄdan.

4. Förbered plasten som skall vakuumformas

VÀlj den plast som passar för det projekt som du skall göra. Det finns mer beskrivning om respektive plast i webbshoppen. De flesta plaster har en skyddsplast som skyddar plastskivan. LÄt den sitta pÄ sÄ lÀnge som möjligt. Den skyddar mot repor och damm. .
Men nĂ€r det dags att vakuumforma mĂ„ste den av. Pilligt som tusan att fĂ„ tag i kanten. NĂ€stan varje gĂ„ng Ă€r jag pĂ„ vĂ€g att ge upp och ropar rĂ€tt ut: Micke….. haaaar verkligen polystyren svart en skyddsplast?? Svaret Ă€r ja.  Svaret Ă€r alltid ja, sĂ„ ge inte upp. Hitta kanten 🙂   HĂ€r sitter jag med en en PET-G och den Ă€r ju enkel att se nĂ€r den Ă€r klar. Den plasten Ă€r ju som ni sĂ€kert vet genomskinlig.
SÀtt sedan plasten i ramen. Se till att den Àr sÄ jÀmnt placerad som möjligt i ramen. Det Àr viktigt att sÄ mycket kontakt med ramen finns som möjligt eftersom det blir ett tryck nÀr man vakuumformar.
  Skruva sedan fast plastskivan. Dra Ă„t ordentligt och dra sedan lite till.

5. VĂ€rm plasten i ugnen

NĂ€r allt ovan Ă€r gjort Ă€r det dags att vĂ€rma plasten. SĂ€tt pĂ„ ugnsflĂ€kten och öppna ett fönster för att fĂ„ ventilation nĂ€r du vĂ€rmer plast. Nu fĂ„r man ha koll pĂ„ plasten. Plasterna beter sig lite olika vid uppvĂ€rmning. En del buktar uppĂ„t andra Ă€r stilla lĂ€nge. Gemensamt Ă€r att de flesta brukar bĂ„gna nerĂ„t efter ett tag. Eftersom det finns sĂ„ mĂ„nga olika plastblandningar och att olika ugnar dessutom varierar mycket i vĂ€rme sĂ„ Ă€r det bra att testa sig fram. Det enklaste sĂ€ttet att hitta rĂ€tt temperatur nĂ€r man ska vakuumforma plast hemma Ă€r att visuellt titta pĂ„ hur mycket plasten hĂ€nger i ramen och öka temperaturen gradvis tills man fĂ„r rĂ€tt förhĂ„llande till att vakuumforma.  Är man hardcore sĂ„ har man kanske en IR termometer och kan avgöra mer vetenskapligt nĂ€r det Ă€r dags att vakuumforma. Göra en excel ni vet… Jag kör mer pĂ„ den berömda magkĂ€nslan. 🙂

6. Vakuumforma

HĂ€r Ă€r jag pĂ„ vĂ€g med den varma plasten till vakuumlĂ„dan. Dammsugaren stĂ„r pĂ„ golvet. För ramen över lĂ„dan, sĂ„ jĂ€mnt som möjligt över den. Kanten skall över lĂ„dan. Första gĂ„ngen jag vakuumformade missade jag lĂ„dan sĂ„ det har hĂ€nt förr om det hĂ€nder dig… HĂ€r ser ni den mjuka plasten ligga över formen, snart kommer vakuumsuget att dra ner plasten. HĂ€r har vakuumet dragit ner plasten. Som ni kan se vĂ€ntade jag lite för lĂ€nge innan jag tog ut plasten ur ugnen. Den hĂ€ngde för mycket, vilket gav den överflödiga plasten. Ibland Ă€r det inte hela vĂ€rlden att dessa rĂ€nder uppstĂ„r, det beror lite pĂ„ vad man skall anvĂ€nda plasten till. I exemplet nedan kan ni se frĂ„n ett tidigare projekt dĂ„ jag vakuumformade av en stor skĂ„l. Jag tĂ€nkte gjuta en betongskĂ„l och skulle alltsĂ„ anvĂ€nda insidan av den vakuumformade plasten. Ni ser att man ser en lite större strimma i plasten men för resultatet spelade det mig ingen roll den gĂ„ngen.

6. Försöka igen

Men jag ville i alla fall testa med en nya PET-G skiva och den blĂ„ skĂ„len. Denna gĂ„ngen testade jag att lyfta upp skĂ„len frĂ„n sjĂ€lva lĂ„dan. Detta gjorde jag sĂ„ avancerat sĂ„ att jag la tvĂ„ snusdosor pĂ„ varandra och balanserade skĂ„len pĂ„ det. Kan ibland vara ett bra sĂ€tt att fĂ„ bĂ€ttre avslut pĂ„ det man vakuumforma. Resultatet blev bĂ€ttre men inte superbra. För att fĂ„ en kick energi, gick jag tillbaka till min kĂ€ra Polystyren. Om jag kĂ€nner att jag vill veta om det Ă€r fel pĂ„ mig eller modellen sĂ„ gĂ„r jag alltid till Polystyren. VĂ€rmde ugnen lite till, 150 grader typisch. SmĂ€ck! Inte ett streck! 🙂 SkĂ„len var lĂ€tt att fĂ„ ut, för jag hade sprayat vaselinspray pĂ„ den innan jag började vakkumforma. Just den hĂ€r modellen Ă€r enkel att fĂ„ ut sĂ„ det rĂ€ckte med en sprayning för alla vakuumformningarna. Men det finns modeller som jag fĂ„tt klippa ut, de har helt enkelt inte kunnat fĂ„s ut med annat Ă€n vĂ„ld. DĂ„ fĂ„r man vĂ€lja att offra modellen eller plasten.

I detta inlÀgg anvÀnde jag följande produkter:

 

En tanke om “Vakuumforma plast hemma

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.