Vakuumforma plast hemma

Nu skall vi djupa lite i vakuumformning av plast. 😀 Om du funderar pĂ„ att börja vakuumforma kanske detta inlĂ€gg kan fĂ„ dig att förstĂ„ om det Ă€r nĂ„got för dig eller inte. Vakuumformning av plast Ă€r en av de vanligaste sĂ€tten att forma plast, men jag kan erkĂ€nna att innan vi började producera en vakuumlĂ„da för hobby sĂ„ har jag tĂ€nkt föga pĂ„ vare sig vakuumformning eller hur mĂ„nga olika plaster som finns. Nu ser jag bĂ„de vakuumformad plast överallt, precis som jag ser saker jag vill vakuumforma överallt…

Tekniken bakom Ă€r helt enkelt att man har en lĂ„da som skall skapa ett vakuum. Den sak man vill forma av lĂ€gger man pĂ„ toppen av den lĂ„dan och sedan för man över en varm plastskiva. Vakuumet suger ner plasten och formar sig efter saken som ligger pĂ„ lĂ„dan. SvĂ„rare Ă€r det egentligen inte. Och Ă€ndĂ„ kan det ibland vara sĂ„ svĂ„rt att fĂ„ till det dĂ€r perfekt resultatet pĂ„ vissa saker. Men vi tar det steg för steg…

Detta behöver du

Jag kommer nu utgĂ„ frĂ„n Q-shape vakuumlĂ„da. Om du Ă€r har mycket tid över sĂ„ vill du kanske bygga din egen vakuumlĂ„da, i sĂ„ fall fĂ„r du helt enkelt lĂ€sa det som allmĂ€nna tips…

  • VakuumlĂ„da
  • Q-shape ram
  • Plastskiva
  • Dammsugare
  • Ugn
  • NĂ„got som du vill vakuumforma av
Q-shape vakuumformningsmaskin

Steg för steg guide

1. StÀll in ramen för din ugn

Det vore sÄ enkelt om alla ugnar hade en standardstorlek och standardinredning, men sÄ Àr det dessvÀrre inte. AlltsÄ behöver du stÀlla in ramen sÄ att den passar för din ugn. Detta gör du med de medföljande skruvarna. Passa pÄ att göra detta nÀr ugnen Àr kall. SÀtt en skruv i varje hörn pÄ ramen och skruva in dem sÄ lÄngt som behövs för att de skall kunna sÀttas in i ugnen som en vanlig ugnsform. Var rÀdd om insidan pÄ ugnen nÀr du testar sÄ att du inte repar upp ugnen. Bilden pÄ fastanyckeln nummer 10 Àr ett tips om muttern sitter hÄrt. Fördelen med att den sitter hÄrt Àr att du inte behöver leta fram nyckeln ofta.


2. VĂ€rm ugnen

DĂ„ var det dags att vĂ€rma ugnen. NĂ€r man vakuumformar sĂ„ anvĂ€nder man sk termoplaster som blir mjuka vid uppvĂ€rmning. De blir ”vakuumvarma” vid olika temperaturer och beter sig olika vid uppvĂ€rmning. För hobby vakuumformaren sĂ„ Ă€r detta ingen exakt vetenskap oftast. Ugnar varierar vĂ€ldigt mycket i vĂ€rme Ă€ven om de Ă€r satta till tex 120 grader.

3. Förbered vakuumlÄdan

StÀll vakuumlÄdan nÀra ugnen, beroende pÄ vilken plast du anvÀnder behöver du vara olika snabb fram till vakuumlÄdan. Man kan sÀga som sÄ att du kan inte vara lÄngsam med nÄgon plast, men med polykarbonaten behöver du lÀgga i en och annan vÀxel. Den kallnar fort och blir dÄ hÄrd. VÀldigt hÄrd.

Koppla in dammsugaren. Det innebÀr att stoppa slangen i hÄlet pÄ vakuumlÄdan. Men sÀtt inte pÄ den Àn. Jag har inövat en teknik att ta mig frÄn ugnen och i stegen samtidigt trycka igÄng dammsugaren pÄ vÀg till vakuumlÄdan. Men om du har en dammsugare som Àr lite segstartad sÄ kan det vara en idé att trycka igÄng den precis innan du tar ut plasten ur ugnen.

Förbered ocksÄ med att lÀgga det du skall vakuumforma pÄ vakuumlÄdan.

4. Förbered plasten som skall vakuumformas

VÀlj den plast som passar för det projekt som du skall göra. Det finns mer beskrivning om respektive plast i webbshoppen. De flesta plaster har en skyddsplast som skyddar plastskivan. LÄt den sitta pÄ sÄ lÀnge som möjligt. Den skyddar mot repor och damm. .

Men nĂ€r det dags att vakuumforma mĂ„ste den av. Pilligt som tusan att fĂ„ tag i kanten. NĂ€stan varje gĂ„ng Ă€r jag pĂ„ vĂ€g att ge upp och ropar rĂ€tt ut: Micke….. haaaar verkligen polystyren svart en skyddsplast?? Svaret Ă€r ja.  Svaret Ă€r alltid ja, sĂ„ ge inte upp. Hitta kanten 🙂

 

HÀr sitter jag med en en PET-G och den Àr ju enkel att se nÀr den Àr klar. Den plasten Àr ju som ni sÀkert vet genomskinlig.

SÀtt sedan plasten i ramen. Se till att den Àr sÄ jÀmnt placerad som möjligt i ramen. Det Àr viktigt att sÄ mycket kontakt med ramen finns som möjligt eftersom det blir ett tryck nÀr man vakuumformar.

 

Skruva sedan fast plastskivan. Dra Ă„t ordentligt och dra sedan lite till.

5. VĂ€rm plasten i ugnen

NÀr allt ovan Àr gjort Àr det dags att vÀrma plasten. SÀtt pÄ ugnsflÀkten och öppna ett fönster för att fÄ ventilation nÀr du vÀrmer plast.

Nu fÄr man ha koll pÄ plasten. Plasterna beter sig lite olika vid uppvÀrmning. En del buktar uppÄt andra Àr stilla lÀnge. Gemensamt Àr att de flesta brukar bÄgna nerÄt efter ett tag. Eftersom det finns sÄ mÄnga olika plastblandningar och att olika ugnar dessutom varierar mycket i vÀrme sÄ Àr det bra att testa sig fram. Det enklaste sÀttet att hitta rÀtt temperatur nÀr man ska vakuumforma plast hemma Àr att visuellt titta pÄ hur mycket plasten hÀnger i ramen och öka temperaturen gradvis tills man fÄr rÀtt förhÄllande till att vakuumforma. 

Är man hardcore sĂ„ har man kanske en IR termometer och kan avgöra mer vetenskapligt nĂ€r det Ă€r dags att vakuumforma. Göra en excel ni vet… Jag kör mer pĂ„ den berömda magkĂ€nslan. 🙂

6. Vakuumforma

HÀr Àr jag pÄ vÀg med den varma plasten till vakuumlÄdan. Dammsugaren stÄr pÄ golvet.

För ramen över lĂ„dan, sĂ„ jĂ€mnt som möjligt över den. Kanten skall över lĂ„dan. Första gĂ„ngen jag vakuumformade missade jag lĂ„dan sĂ„ det har hĂ€nt förr om det hĂ€nder dig… HĂ€r ser ni den mjuka plasten ligga över formen, snart kommer vakuumsuget att dra ner plasten.

HÀr har vakuumet dragit ner plasten. Som ni kan se vÀntade jag lite för lÀnge innan jag tog ut plasten ur ugnen. Den hÀngde för mycket, vilket gav den överflödiga plasten.

Ibland Àr det inte hela vÀrlden att dessa rÀnder uppstÄr, det beror lite pÄ vad man skall anvÀnda plasten till. I exemplet nedan kan ni se frÄn ett tidigare projekt dÄ jag vakuumformade av en stor skÄl. Jag tÀnkte gjuta en betongskÄl och skulle alltsÄ anvÀnda insidan av den vakuumformade plasten. Ni ser att man ser en lite större strimma i plasten men för resultatet spelade det mig ingen roll den gÄngen.


6. Försöka igen

Men jag ville i alla fall testa med en nya PET-G skiva och den blÄ skÄlen. Denna gÄngen testade jag att lyfta upp skÄlen frÄn sjÀlva lÄdan. Detta gjorde jag sÄ avancerat sÄ att jag la tvÄ snusdosor pÄ varandra och balanserade skÄlen pÄ det. Kan ibland vara ett bra sÀtt att fÄ bÀttre avslut pÄ det man vakuumforma. Resultatet blev bÀttre men inte superbra.

För att fÄ en kick energi, gick jag tillbaka till min kÀra Polystyren. Om jag kÀnner att jag vill veta om det Àr fel pÄ mig eller modellen sÄ gÄr jag alltid till Polystyren. VÀrmde ugnen lite till, 150 grader typisch.

SmĂ€ck! Inte ett streck! 🙂 SkĂ„len var lĂ€tt att fĂ„ ut, för jag hade sprayat vaselinspray pĂ„ den innan jag började vakkumforma. Just den hĂ€r modellen Ă€r enkel att fĂ„ ut sĂ„ det rĂ€ckte med en sprayning för alla vakuumformningarna. Men det finns modeller som jag fĂ„tt klippa ut, de har helt enkelt inte kunnat fĂ„s ut med annat Ă€n vĂ„ld. DĂ„ fĂ„r man vĂ€lja att offra modellen eller plasten.

I detta inlÀgg anvÀnde jag följande produkter:

 

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *