Vakuumforma plast hemma

Nu skall vi djupa lite i vakuumformning av plast. 😀 Om du funderar på att börja vakuumforma kanske detta inlägg kan få dig att förstå om det är något för dig eller inte. Vakuumformning av plast är en av de vanligaste sätten att forma plast, men jag kan erkänna att innan vi började producera en vakuumlåda för hobby så har jag tänkt föga på vare sig vakuumformning eller hur många olika plaster som finns. Nu ser jag både vakuumformad plast överallt, precis som jag ser saker jag vill vakuumforma överallt… Tekniken bakom är helt enkelt att man har en låda som skall skapa ett vakuum. Den sak man vill forma av lägger man på toppen av den lådan och sedan för man över en varm plastskiva. Vakuumet suger ner plasten och formar sig efter saken som ligger på lådan. Svårare är det egentligen inte. Och ändå kan det ibland vara så svårt att få till det där perfekt resultatet på vissa saker. Men vi tar det steg för steg…

Detta behöver du

Jag kommer nu utgå från Q-shape vakuumlåda. Om du är har mycket tid över så vill du kanske bygga din egen vakuumlåda, i så fall får du helt enkelt läsa det som allmänna tips…

  • Vakuumlåda
  • Q-shape ram
  • Plastskiva
  • Dammsugare
  • Ugn
  • Något som du vill vakuumforma av
Q-shape vakuumformningsmaskin

Steg för steg guide

1. Ställ in ramen för din ugn

Det vore så enkelt om alla ugnar hade en standardstorlek och standardinredning, men så är det dessvärre inte. Alltså behöver du ställa in ramen så att den passar för din ugn. Detta gör du med de medföljande skruvarna. Passa på att göra detta när ugnen är kall. Sätt en skruv i varje hörn på ramen och skruva in dem så långt som behövs för att de skall kunna sättas in i ugnen som en vanlig ugnsform. Var rädd om insidan på ugnen när du testar så att du inte repar upp ugnen. Bilden på fastanyckeln nummer 10 är ett tips om muttern sitter hårt. Fördelen med att den sitter hårt är att du inte behöver leta fram nyckeln ofta.

2. Värm ugnen

Då var det dags att värma ugnen. När man vakuumformar så använder man sk termoplaster som blir mjuka vid uppvärmning. De blir “vakuumvarma” vid olika temperaturer och beter sig olika vid uppvärmning. För hobby vakuumformaren så är detta ingen exakt vetenskap oftast. Ugnar varierar väldigt mycket i värme även om de är satta till tex 120 grader.

 

3. Förbered vakuumlådan

Ställ vakuumlådan nära ugnen, beroende på vilken plast du använder behöver du vara olika snabb fram till vakuumlådan. Man kan säga som så att du kan inte vara långsam med någon plast, men med polykarbonaten behöver du lägga i en och annan växel. Den kallnar fort och blir då hård. Väldigt hård. Koppla in dammsugaren. Det innebär att stoppa slangen i hålet på vakuumlådan. Men sätt inte på den än. Jag har inövat en teknik att ta mig från ugnen och i stegen samtidigt trycka igång dammsugaren på väg till vakuumlådan. Men om du har en dammsugare som är lite segstartad så kan det vara en idé att trycka igång den precis innan du tar ut plasten ur ugnen. Förbered också med att lägga det du skall vakuumforma på vakuumlådan.

4. Förbered plasten som skall vakuumformas

Välj den plast som passar för det projekt som du skall göra. Det finns mer beskrivning om respektive plast i webbshoppen. De flesta plaster har en skyddsplast som skyddar plastskivan. Låt den sitta på så länge som möjligt. Den skyddar mot repor och damm. .

Men när det dags att vakuumforma måste den av. Pilligt som tusan att få tag i kanten. Nästan varje gång är jag på väg att ge upp och ropar rätt ut: Micke….. haaaar verkligen polystyren svart en skyddsplast?? Svaret är ja.  Svaret är alltid ja, så ge inte upp. Hitta kanten 🙂   Här sitter jag med en en PET-G och den är ju enkel att se när den är klar. Den plasten är ju som ni säkert vet genomskinlig.
Sätt sedan plasten i ramen. Se till att den är så jämnt placerad som möjligt i ramen. Det är viktigt att så mycket kontakt med ramen finns som möjligt eftersom det blir ett tryck när man vakuumformar.
  Skruva sedan fast plastskivan. Dra åt ordentligt och dra sedan lite till.

5. Värm plasten i ugnen

När allt ovan är gjort är det dags att värma plasten. Sätt på ugnsfläkten och öppna ett fönster för att få ventilation när du värmer plast. Nu får man ha koll på plasten. Plasterna beter sig lite olika vid uppvärmning. En del buktar uppåt andra är stilla länge. Gemensamt är att de flesta brukar bågna neråt efter ett tag. Eftersom det finns så många olika plastblandningar och att olika ugnar dessutom varierar mycket i värme så är det bra att testa sig fram. Det enklaste sättet att hitta rätt temperatur när man ska vakuumforma plast hemma är att visuellt titta på hur mycket plasten hänger i ramen och öka temperaturen gradvis tills man får rätt förhållande till att vakuumforma.  Är man hardcore så har man kanske en IR termometer och kan avgöra mer vetenskapligt när det är dags att vakuumforma. Göra en excel ni vet… Jag kör mer på den berömda magkänslan. 🙂

6. Vakuumforma

Här är jag på väg med den varma plasten till vakuumlådan. Dammsugaren står på golvet. För ramen över lådan, så jämnt som möjligt över den. Kanten skall över lådan. Första gången jag vakuumformade missade jag lådan så det har hänt förr om det händer dig… Här ser ni den mjuka plasten ligga över formen, snart kommer vakuumsuget att dra ner plasten. Här har vakuumet dragit ner plasten. Som ni kan se väntade jag lite för länge innan jag tog ut plasten ur ugnen. Den hängde för mycket, vilket gav den överflödiga plasten. Ibland är det inte hela världen att dessa ränder uppstår, det beror lite på vad man skall använda plasten till. I exemplet nedan kan ni se från ett tidigare projekt då jag vakuumformade av en stor skål. Jag tänkte gjuta en betongskål och skulle alltså använda insidan av den vakuumformade plasten. Ni ser att man ser en lite större strimma i plasten men för resultatet spelade det mig ingen roll den gången.

6. Försöka igen

Men jag ville i alla fall testa med en nya PET-G skiva och den blå skålen. Denna gången testade jag att lyfta upp skålen från själva lådan. Detta gjorde jag så avancerat så att jag la två snusdosor på varandra och balanserade skålen på det. Kan ibland vara ett bra sätt att få bättre avslut på det man vakuumforma. Resultatet blev bättre men inte superbra. För att få en kick energi, gick jag tillbaka till min kära Polystyren. Om jag känner att jag vill veta om det är fel på mig eller modellen så går jag alltid till Polystyren. Värmde ugnen lite till, 150 grader typisch. Smäck! Inte ett streck! 🙂 Skålen var lätt att få ut, för jag hade sprayat vaselinspray på den innan jag började vakkumforma. Just den här modellen är enkel att få ut så det räckte med en sprayning för alla vakuumformningarna. Men det finns modeller som jag fått klippa ut, de har helt enkelt inte kunnat fås ut med annat än våld. Då får man välja att offra modellen eller plasten.

I detta inlägg använde jag följande produkter:

[woo-product-slider-pro id=”1581″]