Beräkning av anodisering

Vi har just nu tekniska problem med beräkningslösningen, felsökning pågår. 

Här kan du ladda ner en excelfil med samma uträkning som nedan GDS_Butiken_Anodisering

Så här använder du räknaren

Det första du behöver göra är att räkna ut hur stor mantelarea detaljen och infästning som tex fixturen som håller dina detaljer har. Det är ytan på alla föremål som är nedsänkta i anodiseringsvätskan som ska anges i fältet för ytarea. De två fälten (mm² och dm²) är sammankopplade så använd det som passar bäst på hur du räknat fram din area.

Steg 2 är att välja hur tjockt anodiseringsskikt du vill ha. I den randiga tabellen kan du göra ett lämpligt val utifrån om du ska ha föremålet inne eller ute samt om du ska färga in det.

Fältet för strömtäthet är förifyllt för att passa de nätagg som vi säljer med de färdiga paketen. Om du har ett annat nätagg kan du justera detta värde mellan 0,6-2,5 ampere/dm² ha koll på fältet längst ner, toppspänning så att det inte överstiger vad ditt nätagg klarar.

Ratta in det uträknade amperevärdet på ditt nätagg och sätt klockan på den rekommenderade tiden. Sedan är det bara att vänta på resultatet. Toppspänning är inte ett vetenskapligt framtaget värde så se det mer som ett tumme pekfinger mått så att du hamnar nära vad nätagget klarar.

Bland det viktigaste du har att göra medan du väntar så är det att ha koll så att temperaturen i badet ligger mellan 18-27 grader celsius. Om det blir varmare kommer “porerna” att få fel form vilket bland annat gör att infärgningen inte kommer att funka som det är tänkt.

             
  Ytarea     dm²  
    mm²  
  Skikttjocklek     μm (5-25)  
  Strömtäthet     Ampere/dm² (0.6-2.5)  
     
     
  Sätt strömen till     Ampere  
  Anodiseringstid     Minuter  
  Toppspänning     Vdc  
             
Skikttjocklek (μm) Användningsområde
5 Inomhusbruk
10 Inomhusbruk
15 Lätt utomhusbruk
20 Normalt utomhusbruk
25 Svåra förhållanden
Rekomenderad skikttjocklek vid infärgning är 15-25μm