Anodisering av aluminium

I detta inlägg skall vi beskriva hur du kan anodisera aluminium hemma i verkstaden eller i garaget. Och i sann GDS Butiken anda handlar det om att använda proffsprodukter i liten skala 🙂

Precis som annan ytbehandling så görs detta i flera steg och det gäller att inte slarva med förarbetet. Trist som tusan, men det är bara att tugga i sig att sista steget blir väldigt mycket roligare om man utfört de andra stegen noga.

För dem som behöver en anledning till varför man skall anodisera så kan vi erbjuda två, hållbarhet och att det blir snyggt. För er andra… för att man kan 🙂

Anodiseringen gör att aluminiumet mer hållbart genom att man ökar det oxidskikt som aluminium naturligt får när det kommer i kontakt med syre. Detta gör man genom att använda ström. Praktiskt och käckt på alla sätt, men det vi tycker är roligast med anodiseringen är så klart att man kan färga detaljerna efter anodiseringen. 🙂

Förberedelser – anodisering av aluminium

Vi börjar med förberedelserna… totalt kommer du ha 7 behållare med olika vätskor om du skall färga efter anodisering och 5 om du endast skall anodisera.

A) Uppvärmning av bad

Följande vätskor skall vara uppvärmda innan anodiseringen påbörjas:

 • Avfettning för ytbehandling , 50 grader
 • Färgningsvätskan, 50 grader

Det föremål som du skall anodisera kommer vi kalla “detaljen” i texten.

B) Koppla ihop labbagg etc

För att anodisering skall fungera behövs ström. I startpaktetet ingår ett labbagregat som löser detta. Minuspoolen (den svarta sladden) skall kopplas mellan labbagget och aluminiumplåten som sitter i anodiseringslådan. Pluspoolen (den röda sladden) kopplas till detaljen som skall anodiseras.

Bestäm och förbered för hur du skall koppla detaljen till strömmen. På bilden här under kan du se hur vi har gängat våra detaljer, sedan satt i en aluminiumskruv som vi lindat en aluminiumtråd runt och därefter gängstången som är kopplad till pluspoolen.

Observera! Endast material av aluminium, bly eller titan får vara i anodiseringsbadet. Använd därför inget annat i upphängningslösningarna.

C) Beräkna amperen och tidsåtgång

Hur länge du skall låta detaljen vara i anodiseringsbadet beror på hur stor yta som skall anodiseras. Därför behöver du räkna ut hur stor ytan är i mm² eller dm². Du skall räkna ut ytan på allt som doppas i badet, både delen och eventuella upphängingsfixturer. När du har gjort detta kan du använda beräkningsformeln i vårt inlägg Beräkning av anodisering

 

Följande behållare skall du ha framme när du skall anodisera.

 1. Avfettning
 2. Avjoniserat vatten för sköljning
 3. Anodiseringsvätskan
 4. Avjoniserat vatten för sköljning
 5. Färgvätskan
 6. Avjoniserat vatten för sköljning
 7. Eftertätningsvätskan

Grymt, när du kommit så här långt är det dags att börja anodisera.

Anodisering – steg för steg

 1. Avfettning: Börja med att göra en mycket noggrann avfettning av detaljen. Häng detaljen i avfettningsvätskan (som är uppvärmd till 50) i fem minuter.

 

 1. Skölj av detaljen genom att doppa den i avjoniserat vatten i några minuter. Gnugga gärna detaljen med handskar för att få bort allt fett.
 2. Anodisera detaljen. Genom förberedelserna så har du fått fram hur många ampere och hur länge du skall anodisera detaljen. Så när allt är uppkopplat sänker du ner detaljen/detaljerna i anodiseringsbadet. (För alla våra schackpjäser behövde vi köra anodiseringsbadet i 2 timmar.)

Observera! Under processen bildas gas sörj för god ventilation!

Under anodiseringen måste anodiseringsbadet ha en temperatur på mellan 18-27 grader, så kolla temperaturen då och då.

Processen alstrar även viss värme, så det kan vara bra att stå utomhus när du anodiserar, förutsatt att man kan hålla minst en temperatur på 18 grader.

Om det finns behov av att kyla kan man t ex använda en luftpump eller ha en behållare med kylt vatten som anodiseringsbehållaren står i.

 1. Skölj av detaljen genom att doppa den i det avjoniserat vatten.
Anodisering av aluminium

Anodiserad detalj efter sköljning, innan färgning.

Om du vill färga detaljen, gör steg 5 och 6. Om du endast vill anodisera gå till steg 7.

5. Färgbad: Lägg detaljen i det uppvärmda färgbadet. Färgerna beter sig lite olika, en del blir mättade direkt och andra får en djupare färg ju längre de ligger i badet. Blå t.ex. kan du färga i olika starka nyanser genom att ha koll på detaljen i badet. Ju längre detaljen ligger i badet desto mörkare blir färgen. Svart blir mättad direkt. Notera att skall du färga detaljen så måste det göras direkt efter anodiseringen.

6. Skölj av detaljen genom att doppa den i avjoniserat vatten. Observera att detta bad måste vara med rent vatten. Om man använder bad som används tidigare för annan färg så blandas färgerna. Det kan förvisso ge spännande färgskiftningar men kanske inte det som du är ute efter 🙂

7. Eftertätning. Koka detaljen i eftertätniningsbadet i ca 1 timma.

Resultat: Anodisering av aluminium

Här ser ni en hel armé av aluminiumpjäser. De bakre är obehandlade och den främre raden är anodiserad och färgad med blå färg. Den ljusaste har varit i färgbadet i 30 sekunder och den mörkaste i 20 minuter.

Vi har använt följande produkter i detta inlägg