Gör pumpor i betong

Ett enkelt och roligt pyssel som man kan göra är pumpor i betong. Har man barn i sin närhet är detta något som man kan göra tillsammans inför Halloween.

Detta behöver du:

  • Betong
  • Färgpigment
  • Nylonstrumpor
  • Snöre alt gummiband
  • Sax
  • Hampasnöre
  • Klister för utomhusbruk

Steg för steg guide

1. Klipp av benet på strumpbyxan

Börja med att klippa av ena benet på strumpbyxan. Du kommer hälla betongen i strumpbyxan och med hjälp av den forma till pumpan. Jag klippte av i lårhöjd, vilket innebar att jag fick rätt mycket strumpa över när min lilla betongpumpa var ilagd. Knyt en knut längst ner på strumpbyxan (foten) som ett stopp, så att pumpan får en naturlig undersida av knuten. 

2. Räkna ut hur mycket betong du vill använda.

Bästa metoden är att väga både betongen och färgpigmentet. Vi på GDS Butiken har en superduper bra våg som jag bara älskar!! Pysslar man mycket så rekommenderar jag verkligen att man har en bra våg. Pumporna på bilderna har 1,6 kg betong per styck, vilket med lätthet fick plats i strumpbyxan. 

3. Väg upp färgpigment

Väg upp färgpigment motsvarande den styrka du vill ha på färgnyansen. Här kan man vara hur kreativ som helst. Det går bra att blanda färger också!  

.
På dessa bilder kan ni se de olika skalorna på röd och gulfärg som blir med våra betongpigment. Så här ser det alltså ut när betongen har torkat. Som ni ser så stor det x% på resp prov, det betyder att vi har använt så mycket färg. Detta baseras på cementhalten i betongen. Allra längst ner i detta inlägg har jag skrivit mer om hur man räknar ut detta. Läs mer om pigmentdosering. På bilderna så visar främre raden pigment blandat i vitbetong, bakre raden visar i vanlig grå finbetong. 

4. Blanda färgpigment med vatten

Nu är det dags att blanda färgpigmentet med vatten. Jag brukar väga upp så mycket pigment jag skall ha en i en burk som jag kan hälla vatten i efter. Man kan också blanda färgpigmentet torrt i betongen. Jag tycker dock att det blir jämnare fördelat om man löser upp det i vatten först. Färgen är väldigt intensiv så skydda det du är rädd om. Jag brukar hälla i lite vatten först och röra runt för att lösa upp så mycket som möjligt. Sedan häller jag det i betongen. Efter det häller jag mer vatten i burken med färgpigment för det brukar sitta kvar en hel del färg kvar på kanten.

5. Blanda färgpigment med betong.

Sedan är det dags att börja blanda. Om du inte har använt allt vatten du skall ha i betongen när du hällde i färgen så är det dags att hälla i det nu. Jag föredrar att blanda med händerna för att “känna” betongen. Men beroende på hur mycket man skall blanda så kan olika redskap användas. Allt från betongblandare till händer så att säga… Jag har dock alltid handskar för betong är otroligt uttorkande.

Detta blev en bra konsistens att jobba med, kunde kanske haft en gnutta mer vatten..
Så här ser det ut när man blandar gult pigment med vitbetong.

6. Häll betongen i strumpbyxan

Jag fick hjälp av en liten snäll person som höll i strumpbyxan så jag kunde använda bägge händerna 🙂 Knyt ihop pumpan.

7. Skapa formen

Nu är det dags att få en betongboll till att bli en pumpa i betong. Jag använde två olika lösningar. Till den gråbetongen som var lite torrare och hårdare använde jag hampasnören som jag knöt runt pumpan. Fick ta i en del för att få till formen. Den vita betongen blev mycket blötare (alldeles för blöt) fördelen blev dock att det räckte med gummiband för att få till pumpaformen.

8. Torka pumporna i betong

Pumporna fick torka inomhus, täckte dem med plast så att de inte torkar för fort.

9. Släpp pumporna fria….

Efter ett par dagar, måste erkänna att tiden flög ifrån mig med allehanda andra projekt så jag kom inte tillbaka förrän efter fyra dagar… (Det gick det med 🙂 så var det dags att pack upp pumporna.  Nu började kampen mellan mig och strumpbyxorna… Om vi tar den gula i gråbetong först. Den var enklast att ta loss. Det enda problemet med den var att ett hampasnöre hade blivit lite ingjutet i pumpan. Men det problemet löstes med lite våld. Använde också en mattkniv för att få bort rester av snöret i den smala springan. Den vita betongen som hade varit så blöt däremot… Här fick jag jobba. Strumpbyxan hade blivit på sina ställen ingjuten i pumpan. Drog bort så mycket jag kunde manuellt och sedan tog jag helt enkelt ett slippapper och satte mig och slipade. Fördelen med pigmenterad betong är ju att det inte är några problem att slipa, den är ju gul rakt igenom. I övrigt rekommenderar jag soligt härligt höstväder  och att vara utomhus. Ni ser hur det ryker betongdamm på bilden när jag drog av strumpbyxan. Hur som helst hade jag väldigt trevligt där jag satt och slipade mina pumpor i betong och lyssnade på musik.

10. Ge pumpan en stjälk

Med hjälp av hampasnöre gav jag pumpan en stjälk. Kapade helt enkelt av en lagom bit och klistrade fast den med ett klister som tål vädrets makter. Sedan torka igen…

Voilá! Nu är pumporna klara!

 

Nästa gång….

Dessa pumpor i betong blev små & söta och är i den storleken att man kan ha dem inomhus, tex dekorera Halloween dukningen. Men nästa gång då tänker jag “go bigger”…. Jag vill ha en stor pumpa! 🙂  Jag tror jag kommer göra den svartgrå.. Jag vill ha något maffigt vid entrén.

Tips på betongpigment att använda:

[woo-product-slider-pro id=”1490″]

Hur mycket färgpigment?

Färgpigmentet doseras normalt i som % av cementvikten. Det låter krångligt och japp, det är det. Man måste ta reda på hur mycket cement som finns i påsen betong som du har köpt. Ibland står det på förpackningen och ibland får man googla runt efter produktblad. En säck (25 kg) Grov- eller Finbetong innehåller ungefär 5 kg cement, vilket med exempelvis 4% dosering motsvarar ca 200 gram pigment (torrt).  5 kg * 0,04 = 0,2 kg dvs 200 gram för hela säcken. Så om du känner när du tittar på skalan med färgprover ovan att du vill ha 4% färgmättnad så skall du alltså använda 200 gr färgpigment för hela påsen. Oftast använder man ju inte hela påsen så då får man räkna ut hur mycket man behöver för den vikten av betong man tar. Följande exempel gäller 5 kg cement i 25 kg påse:

    • 2% ger –  4 gram färgpigment per 1 kg betong
    • 3% ger – 6 gram färgpigment per 1 kg betong
    • 4% ger – 8 gram färgpigment per 1 kg betong
  • 5% ger – 10 gram färgpigment per 1 kg betong
  • 6% ger – 12 gram färgpigment per 1 kg betong

Till ett halv kg betong så blandar man alltså 4 gram färgpigment om man vill ha nyansen 4%. Nog med matte…. Man kan också köra på känsla 🙂 Men tänk på att för mycket färgpigment kan göra betongen skör och kan också göra så att den färgar av sig. Så gå inte över 15 gram färgpigment per kg då blir betongen skör. Det är också så att mer är inte mer när man pratar betongfärg, det blir liksom ingen skillnad till slut så då kan man lika gärna spara pigmentet till nästa projekt…     Halloween pyssel med barn